Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Νέοι κυνηγοί - Διαδικασία και δικαιολογητικά έκδοσης άδειας θήρας.



Εκτός από τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται για να γίνει κάποιος κυνηγός, ο νέος κυνηγός αλλά και όλοι οι κυνηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν κάποιους από τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στον κυνηγότοπο, σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια, την επικοινωνία, την τήρηση των νόμων και τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Από αυτούς, άλλωστε, τους κανόνες εξαρτάται και το μέλλον του κυνηγιού στη χώρα μας.
Με την αριθμ. 12594/346/28-1-2013 (ΦΕΚ 224/Β/2013) Απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Δασών καθορίστηκε η διαδικασία και τα δικαιολογητικά έκδοσης αδειών θήρας. Μετά από πολλά χρόνια άλλαξε το ερωτηματολόγιο εξέτασης των υποψήφιων κυνηγών. Εμπλουτίστηκε με φωτογραφίες θηραμάτων τα οποία οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν. Εκτός από φωτογραφίες θηραμάτων, το νέο ερωτηματολόγιο περιέχει εικόνες, σκίτσα κ.λπ. όπου θα ο εξεταζόμενος να επιλέξει τον σωστό τρόπο σκόπευσης, κρατήματος όπλου και άλλα πολλά που αξίζει να δείτε στο παράρτημα Α της απόφασης.


Α. Δικαιολογητικά:
Για τους ημεδαπούς κυνηγούς, τους ομογενείς υπηκόους ξένων κρατών, τους υπηκόους κρατών − μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους υπηκόους ξένων κρατών που διαμένουν στην Ελλάδα πέραν τις 15ετίας και τους διπλωματικούς υπαλλήλους:
1. Αίτηση προς την αρμόδια αρχή για χορήγηση άδειας θήρας.
2. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου (A.K.K.O) ή βεβαίωση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, από την Αστυνομική Αρχή του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου.
3. Ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ομαδικό η ατομικό) για την κάλυψη από τυχόν ατύχημα που θα προκληθεί κατά την άσκηση του κυνηγίου.
4. Τριπλότυπο ή γραμμάτιο είσπραξης των τελών κυνηγίου υπέρ του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου, όπως αυτός ορίστηκε από τις παρ. 2 & 3, άρθρο 8 του ν. 3208/2003 και ισχύει σήμερα.
5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν έχει καταδικαστεί για παράβαση των αδικημάτων των εδ. α, β και γ της παρ. 1 του άρθρου 264 του Ν.Δ. 86/1969 ή ότι εκκρεμεί σε βάρος του σχετική ποινική δίωξη και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση και σύμφωνα με την 8/79 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. δικαιούται της έκδοσης άδειας θήρας.
Σε περίπτωση καταδίκης για παράβαση των ανωτέρω αδικημάτων, στην υπεύθυνη δήλωση θα δηλώνεται, το είδος της ποινής, η τυχόν χορηγηθείσα αναστολή της ή επί τυχόν εκτίσεως της ποινής, ο ακριβής χρόνος που παρήλθε απ’ αυτήν.
Οι παλαιοί κυνηγοί στην υπεύθυνη δήλωση θα συμπληρώνουν επιπλέον ότι «είναι κάτοχοι άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου σε ισχύ ή βεβαίωσης αρμόδιας αστυνομικής αρχής ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου»
6. Οι κυνηγοί οι οποίοι εφοδιάζονται για πρώτη φορά με άδεια θήρας θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν:
6.1. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
6.2. Βεβαίωση της Επιτροπής Κρίσης Ικανότητας Νέων Κυνηγών, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι πέτυχαν στις
σχετικές εξετάσεις, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο παράρτημα I της παρούσας.
6.3 Αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας. Ως αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί βεβαίωση από τον οικείο Δήμο ή το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας. Το αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό και για τους παλιούς κυνηγούς οι οποίοι εκδίδουν άδεια θήρας σε διαφορετική δασική αρχή, λόγω αλλαγής της μόνιμης κατοικίας τους.
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια, για τη χορήγηση άδειας θήρας, δασική αρχή, στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του ενδιαφερομένου. Εξαιρείται το δικαιολογητικό υπ’ αριθμ. 2, το οποίο απαιτείται μόνο για τους νέους κυνηγούς.
Η αστυνομική αρχή υποχρεούται, εντός 5 εργασίμων ημερών, σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου να ενημερώσει την αρμόδια δασική αρχή η οποία ανακαλεί αμέσως την άδεια θήρας, ειδοποιώντας τον κυνηγό να παραδώσει το ατομικό βιβλιάριο θήρας.
Όσοι κυνηγοί εφοδιάζονται με άδεια θήρας μέσω του συνεργαζόμενου και αναγνωρισμένου από το ΥΠ.Α.Α.Τ (νυν από το ΥΠ.Ε.Κ.Α) κυνηγετικού συλλόγου καταθέτουν την αίτηση και τα ανωτέρω δικαιολογητικά στον κυνηγετικό σύλλογο. Ο κυνηγετικός σύλλογος αφού συμπληρώσει τα στοιχεία του ατομικού βιβλιαρίου θήρας, τα υποβάλλει μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια δασική αρχή για έλεγχο και υπογραφή. Το βιβλιάριο στη συνέχεια παραδίδεται μέσω κυνηγετικού συλλόγου στον αιτούντα, ενώ τα κατατεθέντα δικαιολογητικά παραμένουν στο φάκελο της αρμόδιας δασικής αρχής.


Παρακάτω παρατίθενται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έκδοση άδειας θήρας, όπως και ορισμένοι από τους κανόνες ασφαλούς χρήσης του όπλου και της κυνηγετικής συμπεριφοράς προς τη φύση, το θήραμα, τους συναδέλφους κυνηγούς και τον εαυτό μας.

Άγραφοι νόμοι

Ασφαλής χρήση του όπλου

Ερωτηματολόγια για τις εξετάσεις των νέων κυνηγών





 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου